Skip to content Skip to footer

Tüketici ve yeni gerçeklik; ‘hesaplı, dijital, seçici’

Tüketici ve yeni gerçeklik; 'hesaplı, dijital, seçici'

Pandemi ile birlikte Dünya’da yeni bir tüketici modeli oluştu: Finansal kaynaklar açısından daha kısıtlı ve dikkatli, dijital teknoloji kullanımında daha cesur ve ilerici, karar verirken daha seçici;

-Tüketiciler ekonomik durumları ve ödedikleri paranın karşılığını alma konusunda çok dikkatli,

-Harcama yapmak yerine biriktirmeye ve harcamalarını minimuma indirmeye çalışıyorlar. İhtiyaçlarını temin ederken düşünerek karar veriyor, seçici davranıyorlar.

-Tasarruf tüketiciler içinde öncelikli kınular arasında ilk sırada. Günümüzde yapılan bir araştrmada katılımcılara ekonomik durumunz yeterli olsaydı, kısıtlamaların esnetildiği dönemde ne yapardınız diye sorulduğunda alınan ilk üç cevap sırasıyla;

  1. Tasarruf etmek/biriktirmek,
  2. Dışarıda yemek yemek,
  3. Evde tatil.

Pandemi öncesi araştırmada ‘tatil ve dışarıda sosyalleşmek’ gibi seçeneklerin gerisinde kalan tasarruf yeni yapılan ankette birinci sıraya yerleşti. Görünen o ki bu dönemde insanlar eskisi gibi sosyal aktivitelere para harcamak değil, bu dönemde en üst düzeyde tasarruf etmek istiyor.

-Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya katılanların %43’ü ekonomik olarak zor dönemden geçtiğini söylüyor.

-Ek güvence isteyerek sigorta yaptıranların oranı %5 artışla %32’ye ulaştı. Ayrıca her altı katılımcıdan biri ekonomik olarak zorlandığı gerekçesiyle kredi ödemesini erteledi veya ertelemek için başvurdu.

-Tüketiciler evden çıkmaya ve hayatlarına eskisi gibi devam etmeye daha az eğilimliler.

-Tüketiciler gayimenkul satın alma kararlarından seri ilanlara göre değil, Gayrimenkul PR modelinden süregelen etkileşimlerden etkileniyor.

-18-44 yaş arasındaki kesim, 45 yaş üstündekilere göre evde kalmayı daha çok tercih ediyor.

Covid-19 pandemi sürecinde, tüketicilerin evde uzun süreli vakit geçirmeleri, sosyal mesafe kurallarına uyma gerekliliği, pandeminin oluşturabileceği risklerden kaçınma amaçlı olarak bu süreç içerisinde davranış değişiklikleri olduğu söylenebilir. Bu değişiklikler satın aldıkları ürün gruplarında, satın alım noktalarındaki farklılıklardan ileri gelmektedir. Tüketiciler pandemi sürecinde genellikle temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, çevrimiçi alışveriş ile satın alımlarını gerçekleştirmektedirler. Tüketicilerin sağlığı (ilaç satın alma ya da doktora gitme, sportif faaliyetler), gıda tedariği ya da bankalardaki finansal faaliyetler tüketicilerin evlerinden ayrılmalarına yönelik temel motivasyonlarıdır.

Tüketici ve yeni gerçeklik; 'hesaplı, dijital, seçici' - Perakende.org