Skip to content Skip to footer

Otel Yöneticilerinin Başarılı Olmaları İçin Dikkat Etmeleri Gereken Temel Konular Nelerdir?

okul yöneticilerin başarılı olmaları icin ddikkat etmeleri gerekenler

Otelin başarılı bir şekilde işletilmesinde otel genel müdürü ve A Takımı kilit rol oynar. Bu nedenle iyi bir  otel yöneticisi neye öncelik vereceğini, istenmeyen durumlardan nasıl uzak duracağını bilmelidir. Otel yönetcilerinin kontrolünde olan değişkenler, stratejik kararlar ve operasyonel kararlardır. Stratejik kararlar daha çok otel işletmesi kurulmadan önce teşebbüs düzeyinde alınan kararlardır. Kuruluş yeri ve konumunun seçimi, otel kapasitesinin belirlenmesi, konsept seçimi, sunulacak hizmetlerin çeşit ve kapsamının belirlenmesi, sahiplik biçimi ( otelin sahibi olma ve franchise verme vb. ) ve otelin yönetim biçiminin  saptanması ( oteli sahibinin mi yoksa otel yönetim şirketinin mi yöneteceği vb. ) stratejik kararlara örnektir.

Bir otel yönetiminde otelin genel müdürü ve departman müdürlerinin ana görevi, kendilerine teslim edilmiş kaynakları en etkin ve verimli şekilde yönetmektir. Yöneticiler, atandıkları tesislerin ve faaliyetlerinin karlı yönetiminden sorumludurlar. Tesisin kuruluş öncesi şirket veya zincir merkezince verilmiş stratejik kararlar yerinde ise, yöneticilerin faaliyet performansı yüksek olabilir. Eksik veya yerinde olmayan stratejik kararlarda verilmiş olsa dahi, otel yöneticilerinin yine faaliyetleri iyi yöneterek tatminkar karlılık elde etmeleri gerekecektir.

Otel yöneticisinin başarılı olabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı temel konulara kısaca değinecek olursak:

+ Misafir Deneyiminizi Ön Plana Çıkarın!

Konaklama sektöründe misafir deneyimi ve müşteri ilişkileri birincil önem taşımaktadır.

  • Müşterilerin ihtiyaçlarına yakın ilgi gösterin,
  • Hem pozitif hem de negatif geri dönüşlerden ders çıkarın,
  • Meseleleri ele almaya ve çözmeye zaman ayırın,
  • Müşteri deneyimini geliştirmek için yenilikleri kaçınmadan deneyin!
  • Sektördeki teknoloji trendlerini yakından takip edin ve bunları iş ilişkilerinizde kullanın.

+ Marka Stratejinizi Oluşturun!

Online otel değerlendirmeleri son yıllarda büyük önem kazandı.

  •  Yorumları inceleyin ve otelinizin online varlığını güncel olarak yönetin,
  •  Online teklifler, promosyonlar ve daha fazlası için sosyal medyayı aktif kullanın,
  •  Misafirlerin sorularına zamanında yanıt verildiğinden emin olun ve her bir yorumu samimi ve kibar bir şekilde yanıtlayın,
  •  Marka stratejinizi oluşturun.

+ İlgisiz Personeliniz Misafirinizi Kaçırabilir!

Otel çalışanının duygusal ve ruhsal sağlığı, direkt olarak misafirlerinizin memnuniyetini yansıtır. Beklentilerinin karşılanmadığını gören misafiriniz konuyu hemen online ortama taşıyabilir. Saygısız veya ilgisiz personel tutumları, misafiri otelden uzaklaştıran başlıca nedenlerdendir. Otel yöneticilerine bu durumda bazı görevler düşer;

  • Personelinizin beceri ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olun,
  •  Personelinizin motivasyonunu yüksek tutmak için mutlu bir çalışma ortamı sağlayın,
  •  Personelle iletişim kurun, onlarla kariyer beklentileri ve hedefleri konularında konuşabilir, fikir alışverişi yapabilirsiniz,
  •  Personelin sürece katılımı konusunda İnsan Kaynaklarından destek alın.

+ Bütçenin Yönetimini Elden Bırakmayın!

Otel yöneticileri ekonomik gelişmeleri iyi takip etmeli ve yüksek doluluk sağlayacak stratejiler geliştirmelidir. Peki, bunun için neler yapılabilir?

  • Otel gelirlerini iyi takip edin, bütçenizi iyi yönetin!
  • Dağıtım kanallarını ve günlük işlemleri aksatmadan yapın.
  •  Fiyatlandırma stratejinizi rekabet analizine göre düzenleyin.

Kârlı bir otel işletmesine sahip olmanın yolu mümkün olduğu kadar çok misafir ağırlamaktan geçer.  Rezervasyon sitelerinin ve acentelerinin komisyon oranları göz önüne alındığında, doğrudan rezervasyonların kârlılığı büyük ölçüde etkilemektedir. Peki, otelinizin web sitesi üzerinden aldığınız rezervasyon sayısını arttırmak için neler yapabilirsiniz ?

  1. Mobil Uyumlu Web Sitesiniz Olsun!
  2. Doğrudan Yapılan Rezervasyonlar İçin Fırsatlar ve İndirimler Sunun!
  3. Sms ve E-Postayı Kullanın!
  4. Aktif Bir Sosyal Medya Kullanıcısı Olun!
  5. Arama Motorlarına Önem Verin!

Otelinizin Gelirlerini Arttırmayı Sağlayacak Satış Stratejileri Nelerdir ?

Otelinize gelen misafirlerinizi segmentlere ayırmanıza yardımcı olacak seçeneklerden birkaçı; Yerli ve yabancı ziyaretçiler, çocuklu aileler, iş için seyahat edenler gibi…

Bu seçenekleri belirledikten sonra hizmetlerinizi de kategorilere daha uygun hale getirebilirsiniz.

+ Segment Başına Fiyatlandırma

Bu fiyatlandırma stratejisi aynı ürünü farklı türdeki müşterilere farklı fiyatlarla sunmanıza olanak sağlar. Bu bir çok otelin tercih ettiği bir stratejidir.

+ Satışları Arttırma

Satışı arttırmanın en önemli yolu rezervasyon yapma esnasındadır. Bu durumu fırsata çevirebilir ve misafirinizin daha iyi bir odaya geçmesini sağlayabilir veya güzel bir manzaralı odanın satışı için bu teknikten faydanalabilirsiniz.

+ Tahmine Dayalı Fiyatlandırma

Sağlam bir tahmin stratejisi yapmak istiyorsanız tesisin doluluk oranı, geliriniz, oda fiyatlarınız gibi unsurları göz önüne almalısınız.

+ Misafirlerinizin Konaklama Süreleri

Otelinize gelen misafirlerinizin kalış sürelerine göre bir strateji belirleyebilirsiniz. Diğer seçeneğinizse talebin fazla olduğu durumlarda misafirlerin konaklamasında  minimum gün kısıtlaması koymanızdır.

+ Yorum Stratejisi

Misafirlerin beğeni ve güzel yorumlar almış bir tesiste kalmaları hiç bilmedikleri bir yere gitmekten iyidir. Bu durumu avantaja çevirmek de sizin elinizde! Otel sahipleri misafir memnuniyetine odaklanmalı, konaklayan misafirleri görüşlerini sosyal medya ve web sitesinde yazmaya teşvik etmelidir.

+ Misafirlerinize İçten Bir Karşılama Yapın!

Tesisinize gelen misafirlerinize içten ve samimi bir karşılama yapın. Kim olduğunuzdan, neler yaptığınızdan ve değerlerinizinden bahsedin. İddialı olduğunuz ürün ve hizmetlerinize değinmeyi de unutmayın!

+ Misafirlerinizle İletişimde Kalın!

Misafirlerinizle konaklama öncesi de sonrası da iletişimde kalmaya özen gösterin. Tesise gelmeden önce rezervasyon bilgilerini içeren bir mail atabilir, konaklama sonrası teşekkür edip onları tekrar görmekten mutluluk duyacağınızı iletebilirsiniz.

Günümüz rekabet şartlarında otel işletmelerinin başarısı, kuşkusuz sahip olduğu insan kaynaklarının kalitesine bağlıdır. Turistik tüketicilerin gittikleri yerlerdeki otel işletmelerinden istek ve beklentileri her geçen gün değişmektedir. Otel işletmeleri de değişen bu tüketici istek ve ihtiyaçlarına en hızlı şekilde uyum sağlamak zorundadırlar. Aksi taktirde turistik tüketiciler daha kaliteli hizmet sunan otel işletmelerini tercih edeceklerdir. Bu yüzden otel işletmelerinin başarısı, diğer işletme türlerinden farklı olarak daha çok müşterilere sunulan hizmetin kalitesine bağlı olmaktadır. Hizmet ise otel işletmelerinde ancak insan eliyle yerine getirilebilecek bir unsurdur ve bu noktada insan kaynakları yönetimi ön plana çıkmaktadır. Çağdaş yönetim anlayışını benimseyen işletmeler doğru insanın, doğru yerde ve doğru zamanda istihdam edilmesini sağlayan insan kaynakları yönetimi tekniklerini uygulamaktadırlar.

Otel Yöneticilerinin Başarılı Olmaları İçin Dikkat Etmeleri Gereken Temel Konular Nelerdir? - Perakende.org