Skip to content Skip to footer

Nasıl en beğenilen şirket olunur

Nasıl en beğenilen şirket olunur

Çok  zor ama imkansız değil. Hem çok iyi bir performans hem de çok iyi halkla ilişkiler gerekir.

En beğenilen şirket olmak, üniversitelerin en iyi mezunlarının size tercih etmesini, başka şirketlerden kolayca personel transferi yapılmasını, daha da önemlisi şirketin sektörde söz sahibi olmasını sağlar. Bütün bunların yanında şirket içi motivasyonun yüksek tutulmasına da yardımcı olur.

Püf Noktaları

  1. Beğenilen şirketler sıralaması için yönetim kurulu bir hedef saptar. Hedefler mutlaka hem genel sıralama için hem de ‘en iyi eğiten’, ‘en yenilikçi’ gibi farklı kriterler konmalıdır.
  2. Hangi mecrada beğenilen şirket olmak istendiği de saptanır. Örneğin bir üniversite de ilk beş arasına girmek ya da sektör şirketleri arasında birinci olmak gibi. Bunlar, bilgi alınabilecek kanallar olmalıdır.
  3. Bu hedefler 5 yıllık konur. Her yıl daha yukarıda bir hedef verilir.
  4. Bu bir halkla ilişkiler faaliyetidir, dolayısıyla yürütülmesinden halkla ilişkiler müdürü sorumludur.
  5. Üniversite öğrencileri için kariyer günleri yetmez, onları zaman zaman şirkete çekmek, pratik hayatı göstermek faydalıdır.
  6. Sektörde beğenilmek için de öncelikle performansın çok iyi olması gerekir. Hedef kitle tarafından yapılan değerlendirmelerde ilk etapta reklamlar, markaların gücü ve kalite standartları öne çıkar.
  7. Dışarıda aktif olmak önemlidir. Konferanslara, TV programlarına katılım, basın toplantıları, yeni ürün tanıtımları bunlara örnek olabilir. Ancak burada çokta aşırıya kaçılmamalı, belli bir program çerçevesinde ilerlenmelidir.
  8. Şirketi tanıtacak programlarda standart tanıtımın yanında herkesi ilgilendiren birkaç konu da seçilmelidir.  Örneğin, ‘sürdürülebilirlik’ veya ‘cari açık’ gibi.
  9. Sosyal sorumluluk projeleri çok önemlidir. Markayla ve sektörle ilgili yürütülen projelerin duyurulması , ‘iyi yurttaş’ imajını güçlendireceği gibi motivasyon için de avantaj sağlar.
  10. Şirketin renkli ve huzurlu bir çalışma ortamı olmalı.
  11. Eğitime ve gelişime önem verilmesi.
  12. Tüketicilerin şikayetlerine hızlı dönüş yapan ve çözüm üreten firma olmak.
  13. Sattığı ürün veya hizmete karşı tutkusu olan firma olması.
  14. Hamilelik, askerlik gibi geçiş dönemlerinde kıymetli elemanları kaybetmeyen şirket olmak.
  15. Muhtelif kademelerde ödüllendirme yapılması.
  16. İş etiğine dikkat ediliyor olması.
  17. Sektörde öncü, sağlam  ve saygın firmalardan olması.
  18. Kültür-Sanat ve sportif vb. faaliyetlere destek vermesi.
  19. Personel sirkülasyonunun hızlı olmaması.

Yukarıdaki maddeler uzar gider ama önemli olan iç müşterin mutlu olmasıdır. İç müşteri  yani personelin mutluluğu verimliliği etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Kendi çalışanlarınca itibarlı kabul edilmeyen hiçbir marka ya da kurumun toplum nezdinde beğenilme şansı yoktur.

 

Nasıl en beğenilen şirket olunur - Perakende.org