Skip to content Skip to footer

Bölge Müdürleri ve mağazalar

Bölge Müdürleri ve mağazalar - sinanasılyazıcı

Çeşitli görev tanımları kapsamında, farklı veya birbirine benzeş iş yapan kişiler.

Bölge Müdürü, Bölge Satış Müdürü tanımları ise en sık kullanılanlardan.

“Sorumluluğundaki mağazaların yönetimini, organizasyonunu ve devamlılığını sağlamak, mağazaların verimliliğini, karlılığını arttırmak, satış ve stoklarını, şirketin genel gelişme ve büyüme stratejisi paralelinde izlemek, bunları raporlamak, incelemek, değerlendirmek, yönlendirmek, sorunları tespit etmek ve bu sorunlarla alakalı gerekli birimleri koordine ederek, çözümleri bulmak ve bunların uygulanmasını sağlamaktır.”, diye özetlenebilir bu görevin genel tanımı.

Bu kişilerin birçok özelliğinin olması gerekir ve zaten bu özelliğe sahip kişiler arasından seçilirler veya bu niteliğe sahip olanlar arasından terfi ettirilirler. Önce ana başlıklarını bir anımsayalım.

  • Teknik konulara hakim olmalı. Mağazanın teknik problemlerini anlaması, analiz becerileri, öngörmesi ve çözüm üretmesi önemli!
  • Deneyimli olmalı. Mağaza yöneticisi çözemediği veya yetkisini aşan bir konuda talepte bulunabileceğinden veya ortaya çıkan farklı bir probleme çözüm bekleyeceğinden dolayı deneyimli kişiler olurlar ve öylede olmalıdırlar. Yönetici – aktarıyorum, talep ediyorum ama çözüm yok, çözemiyor – dememeli, dedirmemeli.
  • Stratejik planlama yapabilmeli. Rakipler, kayıplar, kazanımlar ve gerekli stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması her zaman kolay değildir ama gereklidir.
  • Baskı altında çalışabilme ve stres yönetimi. Bu konu olmazsa olmazlar içerisinde yer alır ve almalıdır. Bu iş varsa stres de var.
  • Liderlik vasıfları olmalı. Yöneticiler, yardımcılar, şefler ve diğer çalışanlar nezrinde liderlik vasıfları taşıyor olması iyi olacaktır.
  • Gelişime ve geliştirmeye açık olmalı. Hem kişisel gelişimini devam ettirmesi hem de maiyetindeki kişileri de bu konuda teşvik etmesi ve yönlendirmesi önemlidir.
  • İşbirliği konusunda iyi olmalıdır. Farklı departmanlar veya farklı firmalar ile iletişim içerisinde olacağından bu konu da önemli özellikleri arasında yer almaktadır. İç ve dış iletişim önemlidir!
  • Empati kurma ve motivasyon. Bu yetkinlik ‘bazı noktalarda’ olmazsa olmazlar içerisinde görülmemekle beraber önemlidir! Mağazadan gelen, mağazacıyı anlar.
  • Yetkilendirme ve inisiyatif kullandırma. Elbette ki kapsamlı görev tanımları bu konuda rehber.

Doğallıkla bununla bitmiyor. Görevin yetkinlikleri önemli! Görev tanımlarının açılımı önemli! Performans kriterleri de bir o kadar önemli!

Uzun yıllar önce artan mağaza sayılarına paralel, bu süreçlerin yönetimi her kademe açısından önemli bir hale geldi.

İş yükü arttı.

Hedefler, kotalar yükseldi.

Rakip mağazaların sayısı arttı.

İşin çalışan memnuniyeti ve yetişmiş eleman bulma kısmı zorlaştı.

Norm kadro uygulamaları olmazsa olmazlar içinde yerini aldı.

Müşteri memnuniyeti zorlaştı.

Satın almadan pazarlamaya yelpaze genişledi.

Mağazalar havuz sisteminden çıkıp kendi performansları açısından değerlendirildiler.Like for Like değerlendirmesi önem kazandı.

Kategoriler ayrıştı. Her bir kategori yöneticisi bir noktada kendi ‘penceresinden’ bakar oldu.Bu noktada bir üçüncü göz daha önemli hale geldi!

Mağazalar çok farklı kriterler ile kıyaslanır ve denetlenir oldular.

Bölge yöneticileri daha fazla istihdam edilir oldular.

Peki, sorun çözüldü mü? Kişiden kişiye ve firmadan firmaya değişim göstermekle beraber, büyük ölçüde evet.

Bu konu mağaza yöneticisinin önemini azalttı mı? Hayır.

Ancak bu kademedeki kişilerin aldıkları kararlarda objektif olmaları önemlidir. Birçok kişi veya konuda aldıkları kararlar, yaptırımlar ve farklı sonuçlar içerebilir. Bu konuda daha fazla örnek vermektense Bill Cosby’nin bir sözü aklıma geldi. “ Başarının sırrını bilmiyorum ama başarısızlığın yolu herkesi memnun etmeye çalışmaktan geçer.”

Verimli mağazalar ve mağaza ziyaretleri dilerim…

Bölge Müdürleri ve mağazalar - Perakende.org