Hilal İnan
Kişisel Gelişim DanışmanıBaşarılı satış temsilcisine nasıl ulaşırsınız?
19 Eylül 2018 Çarşamba
Yıllarca satış kadrosunun yöneticiliğini yapan biri olarak ilk olarak konuyla ilgili hatırladığım bir olayı paylaşmakla istiyorum sizinle. Yönetici olduğum renkli kozmetik markasına bir satış temsilcisi alınacaktı. Görüşmeye gelenler arasında daha kapıdan içeri girer girmez gördüğüm o kişinin satışta başarılı olacağına kararımı verdim. İlk intiba önemliydi. Ancak CV’sini incelediğimizde o kişinin bir otelde garson olarak çalıştığı görünüyordu. Daha önce Türkiye’ de casinoların olduğu dönemde croupier olarak da çalışmıştı. Aradığımız kriterlerde iş deneyimi olmamasına rağmen başarılı olacağından emindim. Yönetim kurulu başkanımıza konudan bahsettim. O da benimle aynı fikirde olduğunu söylediğinde mutluluğumu anlatamam. Yıllarca stratejimiz doğrultusunda işe aldığımız arkadaşımla birlikte çalıştık. Bugün hala kendisi satış müdürü olarak bir firmada görev yapıyor. Her zaman söylediğim gibi her şey konumlandırmayla başlıyor.
Kendini doğru ifade eder…
Satış eğitimlerinde söylenen bir söz vardır, kişi önce kendini satar, sonra bilgisini derler. Ve en önemlisi de temsil ettiği şirketi sunar. İlk intiba konusunda ilk 3 dakikalardan, ilk 8 saniyelere geldiğimiz bugünlerde kendini doğru ifade eden kişi satış konusunda da başarılı olacaktır. Çalıştığı şirkete güvenen, kendisini en iyi şekilde sunan kişi bilgiyi de eklediğinde satış için hazır konuma gelir. Kendinden emin olmayan, kendine güveni zayıf olan kişi ise sadece özel hayatında değil, iş hayatında da başarılı olamayacaktır.
Hedef koyar…
Satış ekibi çalıştığı şirkete güvenle kendisine olan güveni birleştirmeli ve bulunduğu pazardaki en iyilerden olmayı hedefleyerek kendisini konumlandırmalıdır. Çalıştığı sektörde en iyi ilk 3, ilk 10 arasında yer almalı ya da kendisi için hedef her ne ise konumlandırmasını buna göre yapmalıdır. Satış müdürü olmayı hedefliyorsa öncelikle swot analizini yapmalı, güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirdikten sonra güçlendirmesi gereken yönleri için eğitim talebinde bulunmalıdır. Çalıştığı şirket bu yönde destek veremiyorsa gerekirse kendi olanakları ile eğitim almalı, zayıf yönlerini güçlendirmelidir. Bugün satış müdürü olanlar geçmişte satış temsilciliği yapan, ilk gününden itibaren hedefi belli olanlardır.
Stresle başa çıkar…
Stresle başa çıkabilme yeteneği ise satış temsilcisinin sahip olması gereken bir özelliğidir. Karşınıza çıkan zorluklarda moralinizi bozmadan hedefiniz doğrultusunda ilerlemelisiniz.
Hedefini bilen satış temsilcisi yol haritasını çizebilendir. Ve sonunda hedefine ulaşacak olandır.
Modelleme yapar…
Tanıdığım belki 15 yıldır satış temsilcisi olan kişiler hedefleri olmayanlar. Çalıştığı şirkette veya sektörde satış müdürü olmak isteyen satış temsilcisi müdürünü modelleyerek istediği noktaya ulaşabilir. NLP varsayımını hatırlatmak isterim, “biri yapabilirse herkes yapabilir”.
Şirketin vizyonu neyse işe alımlar bu paralelde olmalıdır. Temsil yeteneğinin değerlendirerek ekibinizi oluşturmalısınız. Çünkü bir şirketi yaşatanlar o şirketin dışa yansıyan yüzleridir.