Konya Pankodan Miting gibi Genel Kurul

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 56. Olağan Genel Kurulu 10 bine yakın çiftçinin katılımı ile gerçekleştirildi. 1999 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Recep Konuk, miting gibi geçen Genel Kurulda oybirliği ile tekrar başkan seçildi

Eklenme Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi
konya-pankodan-miting-gibi-genel-kurul
Konya Şekerde gerçekleştirilen Genel Kurula çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Genel Kurulun yapıldığı salonu hınca hınç dolduran çiftçiler, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuku ayakta alkışlayarak karşıladılar. Divanın oluşmasıyla birlikte başlayan Genel Kurulda, gündem maddelerinin tümünün oybirliğiyle kabul edilmesi çiftçinin güvenini gözler önüne serdi. Ülke tarımı can çekişiyor Konya Pankonun 56. Olağan Genel Kurulunda gündem maddelerinin oylanmasının ardından kürsüye gelen ve bir konuşma yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülke tarımının can çekiştiğini ve tarıma sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Konuk hükümete seslenerek, tarımla uğraşan çiftçilerin büyük zorluklara rağmen üretim yapmayı sürdürdüklerini, ancak ürettiklerinin karşılığını alamadıklarını ve bu yüzden de tarımsal üretimin hızla azaldığına dikkat çekerek, Hükümet tarımın ve çiftçinin sorunlarına acilen çözüm bulmalıdır. Bu sorunların başında ise susuzluk gelmektedir. Konya Ovasının yanı başında bulunan Göksu Nehrinin acilen devreye sokulması gerekiyor. Bu arada, ovaya yaklaşık 800 milyon metreküp su akıtacak olan Bozkır Avşar Barajının ihalesi beklerken, 200 milyon metreküp su getirecek olan Hadim Bağbaşı Barajı ihalesi yapılmıştır. İyi olmuştur ama, biz, tüm barajların ihalesinin biran önce yapılmasını ve Konya Ovasının suya kavuşturulmasını hükümetten bekliyoruz. Böyle giderse paramızla ithal edecek tarım ürünü bulmakta zorlanacağız. Dünyanın pek çok ülkesi tarımsal ürünlerinin ihracatını şimdiden yasaklamıştır dedi. Girdilerimiz çok yüksek Dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde tarımın desteklendiğini ve bu ülkelerdeki tarımsal girdilerin bizim ülkemize oranla çok daha düşük olduğunu rakamlarla ortaya koyan Recep Konuk şunları söyledi; Dünyanın en liberal ülkesi olan Amerikada üreticinin kullandığı akaryakıtın litresi yaklaşık 80 kuruştur. Almanya ve Fransada da rakamlar aşağı yukarı böyledir. Yine gübrenin tonu Avrupa ülkelerinde 100 dolarlar seviyesindedir.  Türkiyede ise mazotun litresi 2.85 YTL. Gübrenin tonu ise 607 dolardır. Yani, benim çiftçim, o ülkelerin çiftçisinden mazotta 3 kat, gübrede ise ABDye göre 6 kat, diğer ülkelere göre ise 2 kat daha fazla para ödemektedir.Bizim çiftçilerimiz elbette o ülkelerin çiftçileriyle yarışamayacaktır. Bu yarışamama bizim çiftçilerimizin tembel olmasından değil, girdilerin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Üretim girdilerinin temelini oluşturan akaryakıt ve gübre fiyatlarının iki, üç kat olması doğal olarak ülkemizdeki ürün maliyetlerine de yansımaktadır. Oysa, üretim olarak o ülkelerin çiftçilerinden eksik yanımız yok. Üretim noktasında o ülkelerle boy ölçüşüyoruz ama, iş girdilerdeki fiyat farklılıklarına gelince rekabet şansımızı kaybediyoruz. Gelişmiş ülkeler motorin ve gübre fiyatlarındaki düşüklüğün yanısıra tarımlarını KDV ile de desteklemektedir. Bugün o ülkelerde genel KDV oranı ile tarım girdilerine uygulanan KDV oranları arasında büyük farklar var. Fransada genel oran % 19.6, tarım girdilerindeki KDV oranı ise % 5.5tir. Macaristanda bu oranlar % 25e % 5tir. Bizim ülkemizde ise farklılaşmaya gidilmemiş ve tüm KDV oranları % 18dir. Şeker fabrikalarına talibizPankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şekerin başarısının ortada olduğunu, bugün dünya devletlerinin Konya Şekere gıpta ile baktığını ve dünya devleriyle her konuda yarıştıklarını belirterek, ülkemizde kamuda bulunan şeker fabrikalarının da aynı konuma gelmeleri için Pankobirlik olarak tüm fabrikalara talip olduklarını defalarca açıkladıklarını söyledi. Konuk, Bize fabrikaları hibe edin, bedava verin demiyoruz. Parası neyse verelim ama, öncelik içinde üreticinin, çalışanın olduğu kurumlara verilmelidir. Yani, şeker fabrikalarının hammaddesinde üretici vardır, çalışan vardır. Bu yüzden fabrikaların tümüne talip olduğumuzu tekrar ediyor ve bize verilmesi halinde de hepsinin birer Konya Şeker olacağını ifade ediyorum diye konuştu. Çiftçilere desteğimiz sürecekPancar üreticilerinin sürekli olarak desteklendiğini ve bu desteğin her yıl artarak devam ettiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şekerin üreticilerle birlikte büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Konuk, Üreticilerimizden aldığımız gücü, tekrar üreticilerimizle paylaşıyoruz. Konya Şeker her yıl büyüyen, yeni yatırımlar yapan ve ülkesine istihdam oluşturan bir kuruluştur şeklinde konuştu. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bugünlere hep birlikte geldiklerini, hep beraber büyüdüklerini söyleyerek,Sizin bize desteğiniz sürdüğü sürece, bizim de sizlere olan desteğimiz artarak devam edecek diyerek sözlerini bitirdi. Konya Pankonun 56.Olağan Genel Kurulunda yapılan Yönetim ve Denetim Kurulu seçimleri de oy birliğiyle kabul edilirken, Yönetim Kuruluna Recep Konuk, Yavuz Kayhan, Doğan Uysal, Zeki Güzel ve Savaş Kayhan seçildi. Denetim Kurulu üyeliklerine ise Nejdet Yılmaz, Kadir Kaynak ve Ahmet Yıldız getirildi.